Andere kost

‘Andere kost’ heeft als ondertitel ‘Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem’. Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hebben beiden invloedrijke stemmen in het debat rond gezonde voeding. Dit boek is een goed overzicht van kennis en onvermogen rond voeding in Nederland.

De Ark van de Smaak in Nederland

De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd, maar als het om eten gaat lijkt de teneur ‘als het maar goedkoop is’. Dat betekent een zinkend schip. Het leidt immers tot massale productie, waarbij mooie traditionele gastronomische producten verloren gaan. Daarom bouwt Slow Food een ander schip. Een ark; een overzicht van culinair erfgoed.

Drinkbare rivieren

Tijdens een kanotocht door het Canadese Noordpoolgebied ontdekt Li An Phoa dat ze zo uit de rivier kan drinken. In Nederland kan dat niet. Sindsdien vraagt ze aandacht voor drinkbare rivieren en spoort ze mensen aan tot actie. Hoe kunnen onze rivieren weer drinkbaar worden?

Natuur en Kunst treffen elkaar op de Oude Buisse Heide

Vrijdagochtend 9 juli 2021 maakten we een wandeling met kunsthistoricus Hilbert Lootsma van Vereniging Rembrandt en Miranda Fieret, boswachter communicatie en beleven, van Natuurmonumenten door het natuurgebied Oude Buisse Heide, waar Henriette Roland Holst verbleef en Vincent van Gogh heeft gelopen. Het was de prijs die we wonnen met de wedstrijd #museumbuiten.

De bioloog en het voedselbos II

Wouter van Eck reageert met ‘Voedselbossen stimuleren natuurherstel’ in Nieuwe Veluwe 2 van 2021 op het opiniestuk ‘Dragen voedselbossen bij aan biodiversiteit?’ van bioloog Steven de Bie, dat in nummer 1 verscheen.