Indringer in het kippenhok
Het was stil om 6:30 uur. Normaal gesproken heeft de haan al flink gekraaid en kakelen de kippen. Ik kijk door het raam van de badkamer: De ren is verlaten en ik zie wit. Veren.
Het was stil om 6:30 uur. Normaal gesproken heeft de haan al flink gekraaid en kakelen de kippen. Ik kijk door het raam van de badkamer: De ren is verlaten en ik zie wit. Veren.
Zaterdag 31 mei 2014 hadden wij onze Open Ecotuin. Prachtig weer, mooie stands en lekkere taarten en koffie. Maar het ging natuurlijk om de tuinen. We telden ruim 400 bezoekers en ook hen geldt onze dank, want dat maakte de dag geslaagd.
Cyprus is de spil van deze plant, die uit de Turkse of Arabische wereld komt. Bloemkool wordt in Europa voornamelijk in Frankrijk, België en Nederland geteeld.
We hebben er een aparte pagina op onze website van gemaakt. Lees alles over geschiedenis, teelt en voedingswaarde. Want bloemkool bevat behoorlijk wat vitamine C en mineralen.
Peulvruchten zijn gezond en lekker. Ze kunnen nu nog steeds de grond in. Bonen na medio mei. De erwten gingen al in maart voor. En wachten op een mooie oogst. Als voorafje is er het boek Peulvruchten. Mooi vormgegeven, informatief en helder geschreven. Het telt veel maakbare recepten. Kortom, een waardevolle aanvulling voor de kookboekenkast.
Op 20 en 21 mei 2014 bezochten we de beurs van de Private Label Manufacturers Association (PLMA). Zij die voor of onder allerlei merken produceren. Enkele positieve uitzonderingen daargelaten, was het een schokkende ervaring.
Er zijn twee inheemse heesters/struiken die door kwekers niet of niet makkelijk zijn te vermeerderen: de jeneverbes en de bosbes. In het inheemse deel van onze Eetbare Siertuin staan van nature een paar bosbesstruiken. Nu zijn er extra gekomen.
Het was een generale repetitie voor Foodbuzz. De genodigden waren leden van Slow Food. De locatie was bij ons, MergenMetz. Urenlang een (half) schaap grillen in een afgesloten kuil. Barbacoa heet dat, de Spaanse wijze van barbecue.
Groot was de schok gisterochtend toen we de kweekkas binnen kwamen. Zorgvuldig in bakjes en perspotjes gezaaide groenten waren, een uitzondering daargelaten, weggevreten. Muizen hadden huisgehouden.
De grootste bloemen- en plantenexpo ter wereld is van 9 tot 18 mei in de Brabant Hallen. We arriveerden maandag 12 mei om kwart over tien, twee uur later stonden we weer buiten. Dat zegt misschien voldoende.
We nemen aan dat auteur Hans Kraak met ‘77 Fabels & Feiten over onze Voeding’ opinies over ons eten wil bijstellen en misverstanden wegnemen. Dat lijkt niet te lukken. Misschien omdat een fenomeen als voeding zoveel verschillende aspecten telt, maar ons inziens ook door zijn streven om wijs en genuanceerd over te willen komen. Het is derhalve wel een boek om je eigen mening te vormen of te sterken.
British Pathé heeft haar archieven geopend en een Youtube-kanaal gevuld met maar liefst 85.000 oude film(pje)s. Ook over groenten en granen – voornamelijk oogsten. Kijk zelf eens.
Het lijkt of de duvel er mee speelt, juist als in Nederland een broccoli-campagne van start gaat, wordt in het meinummer van The Garden, het lijfblad van de Royal Horticultural Society, aandacht besteed aan broccoli.