Liever Lokaal = 3 x 2.V + 1

Een boek voor vele jaren! Voor hen die willen maar niet weten waar te beginnen is dit een prachtig Slow Food kookboek met voor elke dag van het jaar een recept die in het seizoen past. Met lokale producten of, als het moet, uit omringende landen. Dus geen sperzieboontjes uit Egypte tijdens het Kertsdiner, maar schorseneren en een mooi stuk kaas van de boer om de hoek. En pas op, geen verse schapen- of geitenkaas in de winter.

Het Netwerk Eeuwig Moes

Woensdag 19 november 2014 kwamen deelnemers van Netwerk Eeuwig Moes bijeen in een van de gebouwen van Wageningen UR voor de najaarsvergadering van Stichting De Oerakker. Het gaat om het bewaren, vermeerderen en weer in gebruik nemen van lokale en zeldzaam geworden Nederlandse land- en tuinbouwgewassen. Er zit al jaren nauwelijks beweging in en alle goede wil strandt in oeverloos geklets.

De Bosatlas van het voedsel

Voer voor elke foodie die wil nadenken over ons eten. Een atlas die zonder twijfel tot spannende discussies en tafelgesprekken leidt. En daarom een nuttig boek dat bovendien fraai is uitgevoerd.
De samenstellers proberen ons dichter bij de werkelijkheid te brengen door allerlei feiten en statistieken vooral grafisch tot ons te brengen. En dat leidt onherroepelijk tot verbazing, vraagtekens en meer.
Je kunt trots zijn op de enorme voedselproductie in ons kleine land en de export, je kunt om diezelfde reden verontwaardigd zijn omdat dit leidt tot milieuproblemen, food miles en dergelijke.

Kippen in de Tuin

Boeken van Velt zijn fraai, compleet en hun geld dubbel en dwars waard. Ze vertellen ongeveer alles dat iemand weten wil en moet. Zo ook Kippen in de Tuin. Een uiterst informatief en handig boek voor hen die met kippen willen beginnen maar zeker ook die al kippen hebben, zoals wij.

Antonio Carluccio’s Pasta

Onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië – zo luidt de ondertitel. En daarmee is niets te veel gezegd. De Italiaanse keuken is een betrekkelijk eenvoudige, maar o zo smakelijke keuken. Veel recepten zijn (dus) eenvoudig te maken. Kortom een fijn boek dat we vaak zullen gebruiken!

Wie on tie-vie [3]

Woensdag 22 oktober 2014 was de laatste uitzending van EO’s Melk en Honing. Een extra bijzondere uitzending, want Angélique Schmeinck kookte niet alleen op open vuur, maar stond ook tussen de bonte bentheimer landvarkens om te laten zien hoe bijzonder dit ras is. En alles was bij MergenMetz opgenomen. Daar zijn we natuurlijk wel een beetje trots op.