Uncommon Vegetables – boek uit 1943

Op zoek naar het niet meer in de regulier handel verkrijgbare "Kulinarische Geheimnisse aus Rügener Töpfen" stuitten we op Uncommon Vegetables – How to Grow and How to Cook. Een boek uit 1943, waaruit niet alleen blijkt dat Nederland de export van bruine bonen stopzette, maar dat vooral duidelijk maakt waar we vandaag de dag staan in onze acceptatie van groenten.

3-Sterren groentenrestaurant

Het Financieele Dagblad besteedde in haar bijlage op 25 oktober j.l. uitgebreid aandacht aan Alain Passard. De Parijse driesterrenchef die vlees heeft afgezworen en alleen maar groentegerechten presenteert. Een grote stap in de overigens zeer traag verlopende omwenteling. Nu is het wachten op Nederlandse voorbeelden: De Librije of Oud Sluis.

Alleen de peper rest nog

De kas moet leeg. De kuipplanten moeten naar binnen. Maar de peperplanten hebben pepers en die pepers worden net rood. Het is een gevecht tegen de tijd. In het NOS Journaal wordt bij de weersverwachting gesproken van 'kans op vorst aan de grond'. Wordt rood!

Witlof heeft kleine wortels

Wintervoer. Tijd om de witlofwortels (-pennen) te rooien. Ze moeten, met het loof eraan, een weekje besterven. Dan wordt het loof eraf geknipt, gaan ze onder dekaarde en vormen mooie witte stronken. Afhankelijk van de buitentemperatuur eten we dan in februari of wat later witlof. Er is echter één maar….

Weet wat je eet

Enkele dagen geleden publiceerde Milieudefensie de laatste gegevens over bestrijdingsmiddelen en gif in groenten en fruit. Via de Wet Openbaarheid Bestuur vraagt ze bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) de meetresultaten op. De nu gepubliceerde gegevens hebben betrekking op steekproeven die de VWA in 2007 nam. Er is verbetering ten opzichte van 2006.

Nederland zakt naar 55ste plaats

De universiteiten van Yale en Columbia publiceren jaarlijks de zgn. Environmental Performance Index. In 2006 prijkte Nederland op de tiende plaats. Nu zijn we afgezakt naar de 55ste. Van de andere twee Fortis-landen bezet België de 56ste plaats en Luxemburg de 31ste. Zwitserland is eerste. Nederland verwaarloost het milieu, ondanks de grote beloften van dit kabinet.

A Propos Bistro is onmogelijk

2 oktober 2008 – Een week geleden zag ik dit fraaie kookboek liggen. Ik viel ervoor. Het was slechts € 29,90. En dat voor bijna 500 pagina's en 300 recepten. Het boek straalt warmte uit. Nostalgie. De geur van bistro's van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Maar bij nader inzien…..

Smaakfestijn in Arnhem

Slow Food Rijnzoet sluit de Week van de Smaak af met een smaakvol festijn in Arnhem, bij de Kookplaats, aan de Oude Kraan 72. Dit is vlak bij de kunstacademie. Een overdekte markt met streekproducten en daarnaast demonstraties, een proeverij en boeiende presentaties. Zo zal de bekende culinair schrijver Onno Kleyn op zijn eigen luchtige wijze belangstellenden leren hoe je door goed woordgebruik de lezer het water in de mond kan doen lopen.

Say cheese

Diverse dagbladen publiceerden deze week de uitkomst van het onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde (RVU), waaruit blijkt dat in veel kaashoudende producten nepkaas wordt gebruikt. Dat is aanmerkelijk goedkoper en, vermengd met “echte” kaas, merkt de consument er niets van. Maar wat moeten we met deze constatering? Want de industriële productie van “echte” kaas heeft er in de loop der tijd voor gezorgd dat deze slecht voor onze gezondheid is.