Wat zaaien we in februari 2024

Ooit, lang geleden, was februari de koudste wintermaand met pakken sneeuw. Dat hebben we in januari achter ons gelaten. Nu de sneeuw weg is, de bodem weer ontdooid, kunnen we langzaamaan toegeven aan onze tuinkriebels en al wat zaaien.

Januari 2024 in de moestuin

Wordt dit de warmste winter in eeuwen? Eind 2023 was het de twee na warmste Kerst ooit. De voorspellingen voor januari zijn ongewis, (na) de tweede week in januari kan het kouder worden. Maar de tuinier? Heel langzaam kan het beginnen in de moestuin.

December in de tuin 2023

In december is het nog lekker rustig in de tuin. We doen datgene wat we in november hadden moeten doen en houden de vorst in de gaten. Sommige wintergroenten kunnen wat vorst verdragen, andere meer. We geven een overzicht.

Een ode aan de veelzijdige walnoot

Wij werkten een paar jaar mee aan een project om, in Gelderland, de teelt van noten en de verkoop ervan in korte ketens te stimuleren. Dat project komt nu tot een voorlopig einde en het heeft onder andere veel inzichten opgeleverd in wat een walnootboom, behalve noten, zoal oplevert. Student Damian de Ruiter en docent Dick van Dorp (beide Van Hall Larenstein) schreven een mooi rapport, waar wij hier uit putten.

November ’23 in de tuin

De verstandige hovenier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2024. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.

Eet (weer) pissenlit

Pissenlit is molsla is (gebleekte) paardenbloem. Het blad wordt rauw of gestoofd gegeten. Maar eigenlijk is alles van de paardenbloem eetbaar. En gezond. Tegen het eind van de negentiende eeuw was pissenlit een razend populaire groente, in de twintigste eeuw werd dat minder. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de paardenbloem nog gekend als een bladgroente, daarna was het afgelopen.

Shiso

Shisho of perilla, is een duizenden jaren oud Japans kruid, lid van de muntfamilie, dat in allerlei culinaire gerechten wordt toegepast. Groene shiso kan zo worden gebruikt, de rode verdient eerst een bewerking. Een verhaal van Daniela Kato.