Lente? Lente!

Hoewel op de meest beschutte plaatsen de vorst nog in de grond zit, zijn de eerste tekenen van de lente waar te nemen. Door de natuur en door onszelf, de mens die spit en zaait. De laatste aardperen uit de grond, het eerste zaad erin.

Afname biodiversiteit grootschalig onderzocht

Het gebruik van insecticiden en fungiciden leidt tot een forse afname van het aantal wilde planten- en diersoorten in akkerbouwgebieden in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van negen Europese universiteiten, waaronder Wageningen Universiteit.

EFFF – European Fine Food Fair

De betere gastronomische producten worden van 25 t/m 27 januari 2010 op deze beurs voor restauranthouders in Maastricht gepresenteerd. Een kort verslag van ons bezoek aan het Walhalla.

VELT op YouTube

YouTube kent een eigen VELT-kanaal. Hierop zijn momenteel al bijna dertig informatieve tuinfilmpjes te zien, zoals het nemen van winterstekken, het snoeien van rozen maar ook het maken van overwinterplaatsen voor wespen en bijen.

What to eat now

Dooi. Mooi de gelegenheid om twee ontzettend leuke kookboeken onder de aandacht te brengen. Ze zijn niet van gisteren, maar toch nog vrij recent verschenen. Ze staan model voor daar waar iedereen nu de mond vol van heeft: het eten met de seizoenen. In 2008 verscheen What to eat now (herfst en winter) en in 2009 What to eat now – More Please! (lente en zomer). Mooie boeken voor een zacht prijsje.

Bonenstaakweek

Tuinders grijpen al snel naar de bamboestokken om hun bonen te leiden. Vroeger waren er heuse bonenstaken, meestal van de hazelaar. In Groot-Brittannië kennen ze de National Beanpole Week, dit jaar, in twintig-tien van 17-25 april.