Gevulde courgettebloemen
Bij Ristorante Adriano aten we voor het eerst gevulde courgettebloemen. Courgettebloemen uit eigen tuin, welteverstaan. En dat was een bijzondere ervaring.
Bij Ristorante Adriano aten we voor het eerst gevulde courgettebloemen. Courgettebloemen uit eigen tuin, welteverstaan. En dat was een bijzondere ervaring.
Maandag 2 juni publiceert de Volkskrant het artikel Supermarktpastorale. Het gaat over de biologische markt in de Verenigde Staten en hoe die meer en meer lijkt op de “normale” bio-industrie. Micheal Pollan schreef The Omnivore's Dilemma. Waar komt ons eten vandaan en is het nog wel voedsel?
In Australië is een vissenfossiel gevonden met een baby in haar buik, verbonden met een navelstreng eraan. “Het is niet alleen het allereerste fossiele embryo met een navelstreng, maar sowieso het oudste fossiel van een levendbarend dier,” zegt John Long, paleontoloog en wetenschappelijk hoofd van het Museum Victoria in Melbourne.
In de stad, bij een toko, kocht ik weer een zakje korianderzaad. Zij verkopen het om in de keuken te gebruiken; om te roosteren en te vermalen. Ik om te zaaien. En het is veel goedkoper dan zaad via de zaadhandel.
Over een week, op 29 mei a.s., in de serie Holland Doc wordt de documentaire Eeuwig Moes uitgezonden. Op Nederland 2 van 22:50 uur tot 23:45 uur. Rode draad in deze uitzending is de verschraling van de biodiversiteit.
Stond er vorige week in de kranten dat onze vetcellen na de twintigste verjaardag niet meer in aantal toenemen, nu blijkt dat het hormoon ghreline de eetlust opwekt.
Het warme weer zo vroeg in het jaar is niet alleen goed, het heeft ook zo zijn tol. In de kas loopt de temperatuur op tot wel zestig graden.In de moestuin besluit de spinazie dat het tijd is zich voort te planten.
Redt de wereld en begin bij je omgeving. NRC Handelsblad schrijft 5 mei over Zwitserland, waar een heuse beweging is ontstaan om producten uit de eigen omgeving te kopen. Mensen die dat doen heten locavoren. In Canada en de VS is het zgn. 100 mile diet een begrip aan het worden.
Bomen staan al in blad of botten, fruitbomen bloeien en in de siertuin laat de judaspenning zich van zijn beste kant zien. We hebben de gewone paarse en een witte.
“Zo gezond is superfruit nou ook niet” luidt de kop van het artikel in het Kennis-katern van De Volkskrant. Het artikel had net zo goed kunnen heten: “Door te veel vitaminen neemt het sterfterisico met 16% toe.” Het gaat in op de gezonde fruitsappen die vandaag de dag de markt figuurlijk overspoelen.
The hungry gap raakt ten einde. Deze Engelse uitdrukking typeert de periode dat de wintergroenten op raken en de eerste echte groenten uit de moestuin nog even op zich laten wachten. Maar wie een beetje grasveld heeft, kan al zijn bord al met molsla vullen.
Door het koude voorjaar groeide het gras nog maar matig. En dat is maar goed ook. Ieder voorjaar vraag ik mij af, als ik naar het gazon/grasveld/groene veld in de voortuin kijk: wat moet ik ermee?