Say cheese

Diverse dagbladen publiceerden deze week de uitkomst van het onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde (RVU), waaruit blijkt dat in veel kaashoudende producten nepkaas wordt gebruikt. Dat is aanmerkelijk goedkoper en, vermengd met “echte” kaas, merkt de consument er niets van. Maar wat moeten we met deze constatering? Want de industriële productie van “echte” kaas heeft er in de loop der tijd voor gezorgd dat deze slecht voor onze gezondheid is.

Snot-verdorie

Enkele grote planten van asperagus kale (asperge kool) en alle jonge koolraapplanten vertonen snot en rot. En het stinkt naar kool. We hebben agastache (dropplant) tussen de kool staan om de geur te verdoezelen en zo het koolwitje te misleiden. Maar dat treft nu geen doel meer.

Zonder is gezonder

'Zonder is gezonder' is de welluidende slogan die de Vlaamse Milieumaatschappij voor haar campagne heeft gekozen. Het doel is het gebruik van bestrijdingsmiddelen (pesticiden) door overheden en particulieren terug te dringen. Over Roundup (glyfosaat) en de nieuwe onkruidbrander.

Uienvlieg

Op foto's en schilderijen zie je fraai geklede vrouwen met volle manden en mannen met blote bast met de riek in de hand in het veld de oogst binnen te halen. Schriller kan het contrast deze dagen niet zijn.

Slakkenstrijd – vervolg

In het lentenummer van The Organic Way staat een artikel over slakken en wat er tegen te doen. Begin juni publiceerden we Slakken(s)t(r)ijd. Hierop reageerde een aardige dame. Zij schreef dat koperen ringen helpen.

Ottolenghi The Cookbook

Een Palestijn en een Jood openen in juli 2002 een traiteurszaak in de Londonse wijk Notting Hill. In 2008 hebben ze vier vestigingen en verschijnt hun kookboek. Een opmerkelijk kookboek.

Ravage door hagel

Tijdens het onweer, kort na het middaguur, vielen grote hagelstenen. De ravage in de moestuin is enorm en veel zaailingen zijn dodelijk getroffen.

Ons dilemma

Maandag 2 juni publiceert de Volkskrant het artikel Supermarktpastorale. Het gaat over de biologische markt in de Verenigde Staten en hoe die meer en meer lijkt op de “normale” bio-industrie. Micheal Pollan schreef The Omnivore's Dilemma. Waar komt ons eten vandaan en is het nog wel voedsel?