Groenten en fruit van ver
Het is weer de tijd van “Weet wat je Eet”. De Voedsel en Warenautoriteit kondigt aan scherper te gaan letten op groenten en fruit van buiten de EU. Maar ook binnen de EU deugt het nog steeds niet helemaal.
Het is weer de tijd van “Weet wat je Eet”. De Voedsel en Warenautoriteit kondigt aan scherper te gaan letten op groenten en fruit van buiten de EU. Maar ook binnen de EU deugt het nog steeds niet helemaal.
Het programma voor dit Slow Food festijn op 20 september a.s. in Arnhem begint gestalte te krijgen. Naast de overdekte markt zijn er demonstraties en voordrachten. Belangrijke gast is Nicolaas Klei, wijnkenner en wijnschrijver. En de keuken van De Kookplaats zorgt doorlopend voor de proeverij op basis van producten die op de markt worden verkocht.
Na de komkommertijd is het tijd om zuurkool te maken. Als u er al niet zelf aan dacht, helpt het Duitse Manufactum u er wel aan herinneren. In haar zgn. Monatsbrief voor september roemt ze de gezondheidswaarde van zuurkool en meer specifiek het Filderkraut.
Milieudefensie en Natuur en Milieu publiceerden vorige week de nieuwste editie van Weet wat je eet Gifmeter. Hoewel groente en fruit steeds minder gif bevatten, worden de internationale gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds overschreden. Doordat de wettelijke eisen in Nederland minder streng zijn, liggen in de schappen soms nog groente en fruit met hoeveelheden gif die schadelijk kunnen zijn voor, bijvoorbeeld, jonge kinderen.
Bij het samenstellen van een menu, stuitte ik op een weekaanbieding van Hanos: albacore tonijn, duurzaam gevangen, € 15,95/kg. Tonijn? Dat is toch foute vis? Inderdaad, op de viswijzer 2007-2008. Op de onlangs gepubliceerde derde nieuwste ziet de viswereld er anders uit. Beter.
Na een paar jaar proefdraaien met kooklessen aan huis en een aantal maal catering te hebben gedaan, heeft Annelies Heuker of Hoek nu een eigen website. Dat markeert het werkelijke begin.
Bibliotheek Wageningen UR heeft deze zomer een tentoonstelling over voeding. In de tentoonstelling met de titel ‘Terug naar de wortels’ worden de oudste boeken over voeding, de zogenaamde kruidenboeken, gepresenteerd.
Tomaat brandywine wijkt in veel opzichten af van gangbare tomatenplanten. Het blad is anders en de bloemen zijn groter. Daarenboven levert de plant tomaten van bijna een pond per stuk.
EFFoST lanceert een meertalig voedselwoordenboek op Internet. Momenteel is het in de opstartfase en telt zo'n duizend woorden in dertig courante talen, waaronder cyrillisch, Chinees, Arabisch, Japans.
Frutti Confetti maakte een confituur van topinamboer (aardperen). Met aardperen zijn diverse gerechten te maken, maar voor zover ons bekend is dit de eerste keer dat ze tot een “jam” zijn verwerkt. En de smaak is uitstekend.
Een achtkoppig panel heeft mojama geproefd in combinatie met producten van Frutti Confetti. Uiteindelijke doel is om tijdens Bourgondisch Boxmeer uiterst exclusieve hapjes te presenteren.
Fraai is het niet, dat aangevreten blad. In de rubriek 'Geen beter vermaak dan leedvermaak' deze week de insectenaanval op onze appelbomen. En dat zien wij met lede ogen aan. Als er maar mooie vlinders uit komen.