De lijdensweg van de SDE-subsidie

In de laatste BODE, het blad van ODE (organisatie voor duurzame energie) staat een artikel over de omslachtige en kostbare weg om de SDE-subsidie voor zonnepanelen te krijgen. “Soms vraagt de heer X zich af of de minister het met opzet zo vertraagt. Ze bespaart zo flink wat geld.” zo eindigt het stuk. Wij zijn niet X maar MergenMetz. En wij hebben soortgelijke ervaring.

Darmkanker ontmaskerd

Opmerkelijk nieuws rond een kanker die veel mensen treft. Het ziet er naar uit dat de bron van het kwaad is geïdentificeerd. Op de website van VPRO's Noorderlicht wordt kond gedaan van de ontdekking van de onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Instituut.

Agapanthus toegedekt

 Het werd hoog tijd. Eigenlijk is er al sneeuw en vorst overheen gegaan. Maar nu zijn de agapanthussen in de voortuin met stro toegedekt. Voor alle zekerheid.

Uncommon Vegetables – boek uit 1943

Op zoek naar het niet meer in de regulier handel verkrijgbare "Kulinarische Geheimnisse aus Rügener Töpfen" stuitten we op Uncommon Vegetables – How to Grow and How to Cook. Een boek uit 1943, waaruit niet alleen blijkt dat Nederland de export van bruine bonen stopzette, maar dat vooral duidelijk maakt waar we vandaag de dag staan in onze acceptatie van groenten.

3-Sterren groentenrestaurant

Het Financieele Dagblad besteedde in haar bijlage op 25 oktober j.l. uitgebreid aandacht aan Alain Passard. De Parijse driesterrenchef die vlees heeft afgezworen en alleen maar groentegerechten presenteert. Een grote stap in de overigens zeer traag verlopende omwenteling. Nu is het wachten op Nederlandse voorbeelden: De Librije of Oud Sluis.

Alleen de peper rest nog

De kas moet leeg. De kuipplanten moeten naar binnen. Maar de peperplanten hebben pepers en die pepers worden net rood. Het is een gevecht tegen de tijd. In het NOS Journaal wordt bij de weersverwachting gesproken van 'kans op vorst aan de grond'. Wordt rood!

Witlof heeft kleine wortels

Wintervoer. Tijd om de witlofwortels (-pennen) te rooien. Ze moeten, met het loof eraan, een weekje besterven. Dan wordt het loof eraf geknipt, gaan ze onder dekaarde en vormen mooie witte stronken. Afhankelijk van de buitentemperatuur eten we dan in februari of wat later witlof. Er is echter één maar….

Weet wat je eet

Enkele dagen geleden publiceerde Milieudefensie de laatste gegevens over bestrijdingsmiddelen en gif in groenten en fruit. Via de Wet Openbaarheid Bestuur vraagt ze bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) de meetresultaten op. De nu gepubliceerde gegevens hebben betrekking op steekproeven die de VWA in 2007 nam. Er is verbetering ten opzichte van 2006.

Nederland zakt naar 55ste plaats

De universiteiten van Yale en Columbia publiceren jaarlijks de zgn. Environmental Performance Index. In 2006 prijkte Nederland op de tiende plaats. Nu zijn we afgezakt naar de 55ste. Van de andere twee Fortis-landen bezet België de 56ste plaats en Luxemburg de 31ste. Zwitserland is eerste. Nederland verwaarloost het milieu, ondanks de grote beloften van dit kabinet.