Noot aan de man!
De oplettende burger is het de afgelopen weken niet ontgaan: de vleesproductie trekt een zware wissel op het milieu en vis is ook niet alles. Maar de oplossing ligt voor de hand. De Staat der Nederlanden heeft een missie.
De oplettende burger is het de afgelopen weken niet ontgaan: de vleesproductie trekt een zware wissel op het milieu en vis is ook niet alles. Maar de oplossing ligt voor de hand. De Staat der Nederlanden heeft een missie.
De kas moet leeg. De kuipplanten moeten naar binnen. Maar de peperplanten hebben pepers en die pepers worden net rood. Het is een gevecht tegen de tijd. In het NOS Journaal wordt bij de weersverwachting gesproken van 'kans op vorst aan de grond'. Wordt rood!
Wintervoer. Tijd om de witlofwortels (-pennen) te rooien. Ze moeten, met het loof eraan, een weekje besterven. Dan wordt het loof eraf geknipt, gaan ze onder dekaarde en vormen mooie witte stronken. Afhankelijk van de buitentemperatuur eten we dan in februari of wat later witlof. Er is echter één maar….
Enkele dagen geleden publiceerde Milieudefensie de laatste gegevens over bestrijdingsmiddelen en gif in groenten en fruit. Via de Wet Openbaarheid Bestuur vraagt ze bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) de meetresultaten op. De nu gepubliceerde gegevens hebben betrekking op steekproeven die de VWA in 2007 nam. Er is verbetering ten opzichte van 2006.
De universiteiten van Yale en Columbia publiceren jaarlijks de zgn. Environmental Performance Index. In 2006 prijkte Nederland op de tiende plaats. Nu zijn we afgezakt naar de 55ste. Van de andere twee Fortis-landen bezet België de 56ste plaats en Luxemburg de 31ste. Zwitserland is eerste. Nederland verwaarloost het milieu, ondanks de grote beloften van dit kabinet.
2 oktober 2008 – Een week geleden zag ik dit fraaie kookboek liggen. Ik viel ervoor. Het was slechts € 29,90. En dat voor bijna 500 pagina's en 300 recepten. Het boek straalt warmte uit. Nostalgie. De geur van bistro's van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Maar bij nader inzien…..
Slow Food Rijnzoet sluit de Week van de Smaak af met een smaakvol festijn in Arnhem, bij de Kookplaats, aan de Oude Kraan 72. Dit is vlak bij de kunstacademie. Een overdekte markt met streekproducten en daarnaast demonstraties, een proeverij en boeiende presentaties. Zo zal de bekende culinair schrijver Onno Kleyn op zijn eigen luchtige wijze belangstellenden leren hoe je door goed woordgebruik de lezer het water in de mond kan doen lopen.
Herfst. Ieder jaar, in elke moestuin, lukken en mislukken planten. Tijd om eens te kijken naar successen en tegenvallers van dit jaar. Het weer speelt een grote rol. En er zijn weinig insecten. We noemen niet wat allemaal goed is gegaan, dat zou te veel worden.
Heeft u zich ooit afgevraagd waarom veel boombladeren in de herfst rood worden? Op de wetenschapswebsite van VPRO Noorderlicht staat de verklaring: om luizen te misleiden.
Diverse dagbladen publiceerden deze week de uitkomst van het onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde (RVU), waaruit blijkt dat in veel kaashoudende producten nepkaas wordt gebruikt. Dat is aanmerkelijk goedkoper en, vermengd met “echte” kaas, merkt de consument er niets van. Maar wat moeten we met deze constatering? Want de industriële productie van “echte” kaas heeft er in de loop der tijd voor gezorgd dat deze slecht voor onze gezondheid is.
Exact één jaar zonnepanelen heeft 1620 kWh opgeleverd. Minder dan gehoopt en verwacht. Een analyse.
Enkele grote planten van asperagus kale (asperge kool) en alle jonge koolraapplanten vertonen snot en rot. En het stinkt naar kool. We hebben agastache (dropplant) tussen de kool staan om de geur te verdoezelen en zo het koolwitje te misleiden. Maar dat treft nu geen doel meer.